Despre noi

Obiectivul principal al Centrului de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, înfiinţat în primăvara anului 2004, este promovarea valorilor spirituale şi culturale prin organizarea de pelerinaje pe trasee şi itinerarii reprezentative, la mănăstiri şi locuri sfinte din ţară şi străinătate, obiective de cele mai multe ori inexistente în ofertele agenţiilor de turism româneşti.

Pelerinajul este o acţiune misionară modernă, ce oferă cadrul de a descoperi dimensiunea spirituală a existenţei, valorile umane şi divine în contextul lumii secularizate, posibilitatea cominicării şi a comuniunii între oameni din diferite zone şi de condiţii diferite, oportunitatea sublinierii şi asumării lucrării minunate a lui Dumnezeu în şi prin oameni, oferind şi provocarea înnoirii şi îmbogăţirii vieţii spirituale.

Mai mult decât atât, în cadrul pelerinajelor, pe lângă informaţiile de bază, necesare unei proprii asumări a realităţilor contingente şi a obiectivelor stabilite în program, din partea Centrului de Pelerinaje se oferă asistenţă religioasă, îndrumări duhovniceşti şi meditaţii, iar participarea la sfintele slujbe nu face altceva decât să împlinească ceea ce lipseşte cel mai mult sufletului omului contemporan – liniştea şi comuniunea cu Dumnezeu.

O idee pe care am încercat s-o dezvoltăm este legată de viziunea misiunii Bisericii prin intermediul pelerinajelor. Aşa se face că pelerinajul este înţeles de către noi – viziune pe care o propunem şi pelerinilor – ca un proces în desfăşurare. El este pregătit prin întâlniri prealabile ale conducătorului de grup cu viitorii pelerini, se comunică teme şi experienţe, grupul devine dacă nu o familie extinsă, cel puţin o grupare de persoane care se cunosc, se respectă şi se apreciază reciproc. După încheierea pelerinajului, au loc întâlniri de evaluare şi de consolidare a experienţelor trăite. Este o bucurie faptul că, prin intermediul acestor pelerinaje, Biserica oferă atâtor persoane oportunitatea unor experienţe duhovniceşti deosebite, vectoriale, ziditoare de suflet şi motivante pentru o mai intensă viaţă spirituală.